יום ראשון, 12 בפברואר 2023

פרחים למשורר הלאומי / שהם סמיט

 



חיים נחמן ביאליק, המשורר הלאומי, נולד בשנת 1873. השנה מלאו 150 שנה להולדתו ולכבוד המאורע החליטו בהוצאת כנרת, זמורה, דביר להוציא לאור אסופה משירי הילדים שכתב, את המשימה הטילו על סופרת הילדים האהובה עלינו, שהם סמיט, והתוצאה, המיוחדת במינה, פשוט נפלאה.


איור מתוך "ספר הדברים" שכתב חיים נחמן ביאליק ואיירה תום זידמן-פרויד, תרפ"ב (1921-1922)

כתבנו בעבר על כך אבל מדובר באנקדוטה חביבה כל כך, עש שחשוב לנו לספר עליה שוב. חיים נחמן ביאליק, היה הראשון שבחר ללוות את שירי הילדים שכתב באיורים ששולבו יחד עם הטקסט בספרי ילדים שהוציא לאור.  חיים נחמן ביאליק, אשר זכה לתואר המשורר הלאומי של מדינת ישראל, נולד באוקראינה (אז רוסיה) בתחילת שנות ה-70 של המאה ה-19: 1873.  ביאליק עלה לישראל רק לאחר שמלאו לו 50, בשנת 1924 ולאחר כשנה וחצי בישראל עברו הוא ורעייתו להתגורר בתל אביב במקום שמוכר היום כ-"בית ביאליק".

אף כי את עיקר פרסומו ואת שמו קנה לו ביאליק בזכות השירה הלירית שלו, הוא הקדיש מזמנו גם לכתיבת שירים ויצירות שפנו ישירות לילדים ואף זכו להתחבב עליהם.




בספר הנוכחי, "פרחים למשורר הלאומי", אשר כאמור יוצא לאור לרגל 150 שנה להולדת ביאליק, מבקשת סופרת הילדים שהם סמיט להפגיש אותנו עם שירי הילדים של ביאליק באופן מקורי ואחר, דרך סיפורה האישי של אימה ברוריה, אשר כמו דורות רבים של ילדים אחריה, גדלה אף היא על שירתו של המשורר ביאליק, עוד כשהייתה בגולה. ברוריה נולדה וגדלה בפולין ולמדה כמו רבים מחבריה את שירתו של המשורר הלאומי של היהודים, חיים נחמו ביאליק. כשברוריה גדלה ביאליק התגורר בארץ ישראל אבל נהג לצאת למסעות ובאחד מהם אף ביקר בעיר הולדתה של ברוריה והיא זכתה לראותו בחטף.

ברוריה זוכה לפגוש את ביאליק כשהיא מתבגרת ועולה לארץ ישראל. וסיפור המפגש נפרש באופן מופלא ממש בספר הילדים הנוכחי. בספר משובצים קטעים מתוך 14 משירי הילדים שכתב ביאליק, כשהם מוטמעים באיורים העוטפים את הטקסט של הסופרת ומוסיפים בתוכנם ערך מוסף לאירועים השונים המתוארים בעמודים בהם הם מופיעים.

את הספר מלווים איוריה של ולי מינצי, שעיצבה את איוריה השונים כתפאורה. היא מציינת כי בחרה לשלב את קטעי השירים השונים של ביאליק בתוך האיורים בכתב יד כמחווה לכתב ידה היפה, כתיבתה התמה, של גיבורת הסיפור - ברוריה. כתב ידה של ברוריה משמש כמוטיב מרכזי באיורי הספר השונים ומעניק לקוראים משהו מעולמה של מי שהכתיבה והשירה היו מרכיב חשוב בחייה. ולי מינצי שנוהגת ליצור בשיטת הקולאז' מצליחה גם בספר הנוכחי ליצור אווירה שמתכתב עם הטקסט באופן ישיר ועוטפת אותו בכלים שמצליחים לזקק את מסריו.


בסיום הספר חולקת אתנו הסופרת שהם סמיט את הרקע לספר הילדים שכתבה, כשהיא בוררת את העובדות שזכורות לה מסיפורי ילדותה של אמה ואת הקישוטים שהשלימה מדמיונה הפורה ולצורך יצירת הסיפור. סמיט מצליחה גם בפרישת העובדות מאחורי הספר, להעניק לקוראים הצעירים סיפור קצר נוסף שבו המציאות עולה על הדימיון. סיפורו של המשורר חיים נחמן ביאליק וסיפורה אישי של אימה מופיעים בעמודים האחרונים של הספר ונותנים לקוראים הצעירים אפשרות למפגש ממשי יותר עם האנשים שמאחורי הדמויות.


"פרחים למשורר הלאומי" הוא ספר ילדים מוצלח נוסף פרי עטה של סופרת הילדים שהם סמיט, ובמרכזו סיפור אמיתי אודות מפגש בין המשורר הלאומי לנערה שגדלה על שיריו. הספר מאפשר לילדים לטעות משירתו של ביאליק לילדים ולחוש, במידת מה, את המציאות של הדורות שייסדו והקימו את ארץ ישראל. הטקסט בספר מנוקדת ושפתו פונה ישירות לתלמידי הכיתות הנמוכות בבית הספר היסודי אשר שולטים ברזי הקריאה. אנחנו אהבנו וממליצים בחום.


פרחים למשורר הלאומי     מאת: שהם סמיט     איורים: ולי מינצי     הוצאת כנרת, זמורה, דביר     2023     לא ממוספר

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה