יום חמישי, 16 באפריל 2020

קל טעים ובריא / גלית שלגי




מבחנו של ספר בישול ואפייה הוא מבחן התוצאה, האם המתכונים המוצעים בו ישימים והאם לאחר הכנתם הם מעניקים למבשל ו/או לאופה את הסיפוק המבוקש, והספר של גלית שלגי עובר את המבחן בהצלחה יתרה. אישית, איני מכירה את גלית שלגי או את פועלה, הספר קרץ אלי בזכות חזותו והכותרת שלו, בישול בריא שהוא גם טעים עם מתכונים פשוטים, הבונוס? הם מסייעים לניקוי הגוף ולירידה במשקל.

ספר המיועד לשימוש חוזר ונשנה, במיוחד כשהוא כרוך באפשרות להתלכלך, צריך להיות עשוי היטב. הוא זקוק לכריכה קשיחה ולדפי כרומו עבים, והוא צריך להיות נוח לעבודה, פריסת העמודים צריכה להיות נוחה, המתכונים צריכים להיות בנויים לפי סדר ההכנה והטקסט צריך להיות מדוד. כל אלו, לצד העיצוב היפהפה של הכריכה והעמודים השונים, עימוד הטקסט ועיבוד התמונות, מעניקים לספר הנוכחי עטיפה שובת לב שלצד הטקסט הפשוט והיעיל של המחברת הופכים את הספר לחוויה מעוררת תיאבון ועשייה במבטח.


ריזוטו קינואה תרד ופטריות (מתכון בעמ' 85)

הספר הגיע אלינו עם הסגר, הודעה מן הדואר ציינה כי הוא ממתין לנו בסניף הקרוב למקום מגורינו, אספנו אותו בדרך לסופר, בטוחים שלא נספיק לעיין בו לפני הקניות, אבל רצה הגרל והצורך במרחק חברתי, והכניסה לסופר ארכה זמן רב, זמן שסיפק לנו אפשרות לעיין בספר, לסמן לנו כמה מתכונים פשוטים להכנה ולהריץ בראש את המלאי שהיה לנו במקרר ובמזווה, כך שנוכל להוסיף לרשימת הקניות כמה פריטים שהיו חסרים לנו לבישול.

רק מאוחר יותר, התעמקנו גם בחלקים הראשונים של הספר: "עקרונות לאכילה בריאה", "כמה חלבונים אנחנו באמת צריכים", "רגישויות למזון", "מזונות העל האמיתיים", "כיצד לעודד ילדים לאכול בריא יותר", "רשימת קניות למטבח בריא יותר" ו-"איך לנהל מזווה בריא". כולם עשויים בדרך מזמינה ומקרבת, מחברים כל קורא והמטבח הביתי שלו אל המטבח הבריא הקרוב ביותר למצבו הנוכחי. 

הקסם של ספר הנוכחי של גלית שלגי נעוץ בעובדה שהוא אינו מתווה דרך אחת ויחידה שאין בלתה, אל מציג לכל אדם את העקרונות של המטבח הבריא, ומציע לו אפשרויות שונות להתקרב אליו על פי העדפותיו ונטיות ליבו. המחברת מציינת כבר בפתיחתו שאכילה ובישול צריכים להיות מהנים, שאפשר להתחיל בהוספת מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה ושכל מה שתעשו בדרך לבריאות שלכם הוא בסדר.

המתכונים בספר מתאימים לכולם: לאוכל כל, לטבעונים, קרניבורים, טבעונאים (מושג שלמדתי ממש לאחרונה ומשמעותו אוכל טבעוני ונא בלבד), צמחוניים, רגישים לגלוטן, סוכרתיים. היופי בספר, ובמשנה התזונתית של המחברת, הוא כי הוא מציאותי. שלגי קוראת לזה עיקרון ה 70-30, שמשמעו כי 70% מהזמן היא אוכלת בריא, ב-30% מהזמן היא חורגת לטובת אירועים (חגים, ימי הולדת, ועוד). במציאות של ימינו ההכרה בכך שאי אפשר להיות 100% במסגרת מגבילה, מאפשרת מעצם הידיעה שיש מרחב גדול לנשימה, גם להתמיד עם המסגרת שרובה בריאה מאוד.


כדורי "גבינה" מעיסת שקדים לאירוח (מתכון בעמ' 128)

שלגי מגדירה אכילה בריאה, ואני מסכימה אתה במאת האחוזים, כאילה בה המזון כמה שיותר קרוב לצורתו השלמה והטבעית, כך הגוף יכול לעכל את מרכיביה בקלות. אכילה כזו נקייה מחומרים משמרים ותוספים המזיקים לגוף ומחקרים מצאו שגם גורמים לו לאגור שומן. החלוקה המומלצת שלה לאבות המזון שונה מעט מפירמידת המזון:60% פירות וירקות, 20% חלבונים ושומן ו-20% פחמימות וסוכרים. אך היא אינה דוגלת בחישוב קלוריות או בדיאטה, רחוק מכך. היא מאמינה בהקניית הרגלי תזונה חדשים, בהדרגה, הרגלים שמרכזם: אכילת מגוון פירות וירקות במחצית הראשונה של היום, שילוב עלים ירוקים בארוחות והימנעות מסוכרים ומזון מעובד ככל שניתן. וזה אומר: לבשל בבית.

זכינו והקורונה מעניקה לרבנו שעות רבות של שהות בבית, גם מי שאינם נמנים על אשפי המטבח יכולים לפתח מיומנויות ולרכוש כלים שיאפשרו להם ללמוד להכין את מזונם בבית, באופן שעם הזמן יהפוך לפשוט ומהיר יותר ויוכל להפוך להיות חלק מהיום יום שלהם כשנחזור לשגרה.

לצד התמקדות בתזונה, שלגי נוגעת גם בחשיבות השינה, השתייה הבריאה והאיזון. היא אינה מטיפה לטבעונות או לצמחונות, ובאופן אישי על אף שהיא נמנעת מצריכת מזון מן החי היא אינה אדוקה ומרשה לעצמה מדי פעם גם את זה. לרגישים לגלוטן היא מעניקה אפשרות בריאה וזולה להכין את המזון שלהם בבית. ולמרבה השמחה היא מתעקשת לנפץ את מיתוס "מזונות העל" כשהיא מציינת שהפירות והירקות כולם עשירים ברכיבים המסייעים לבריאותינו ונחשבים כולם ל"מזונות על".

שלגי מקדישה פרק קצר להקניית הרגלי תזונה בריאים לילדים באופן שלא יעורר בהם התנגדות לנושא, ממש כמו שהיא מציעה למבוגרים לראות בשינוי תהליך טבעי ומדורג ולעולם לא ללכת לקיצוניות כלשהי. היא נותנת מענה לתירוצים הנפוצים של מבוגרים המתקשים לשנות את הרגלי התזונה שלהם, ומעניקה בסיס ראשוני למטבח בריא עם רשימת קניות, כולל טיפים לאחסון המזון והכלים הדרושים להכנתו. וזהו, מעכשיו הכל בידיים שלכם.


 ממתק עשיר בחלבון משני מרכיבים לבד (מתכון בעמ' 137)

המתכונים בספר פשוטים וקלים להכנה, רובם מכילים רכיבים שכולנו נוהגים לאכול ביום יום שלנו ונמצאים בכל בית בישראל. שלגי אינה מחייבת את הקראים להכין את המתכונים שלה באופן זהה, היא אף ממליצה בפתיחת הספר למי שמיומנים בבישול ובאפייה להתאים את המתכונים עם הזמן להעדפות הביתיות שלהם.

חלק מהמתכונים הם טוויסט בריא ל"חטאים" האהובים כמו: "פנקייק קישואים עם שוקלד צ'יפס", "קוטב שוקולד תוצרת בית", "קטשופ שילדים אוהבים", "ממרח אפונה בטעם כבד". אחרים הם גיוון למאכלים יומיומיים פשוטים להכנה: "טחינה אדומה" "לזניית בטטה", "ספגטי בולונז".


אנחנו באופן אישי אימצנו כמה ממתכוניה ובאחרים עשינו שינויים שמתאימים להעדפות הקולינריות הביתיות שלנו. הספר מומלץ בחום לבשלנים וגם למי שעושים את צעדיהם הראשונים במטבח. בעיננו יש לו חשיבות עליונה בהפיכת המבטח של כולנו לבריא, אבל בדרך ששומרת על הטעמים ועל ההנאה מהבישול והאכילה.


קל, טעים ובריא - מטבח בריא בלי תירוצים     מאת: גלית שלגי     2019     161 עמ'

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה