המגיפה הכי גדולה של העידן הנוכחי היא הבדידות, וכדרכן של מגיפות היא פוגעת גם בגופם של אנשים (בסופו של דבר). בבריטניה מינו בשנים האחרונות שרה שכל תפקידה הוא לטפל באנשים בודדים. כשמנסים למצוא את השורשים לבדידות הפיזית והקיומית שחווים רבים כל כך בעידן הנוכחי אפשר להתבונן בשינויים שחלו במבנה המשפחה והחברה בכללותה. מחברה של חמולות בהם בני משפחה נותרים קשורים אלו לאלו כל ימי חייהם, במקרים רבים גם מתגוררים באותו מקום או במרחק זעיר, ומפצים על קשיים וחסרונם של בני משפחה אחרים, לחברה בה כל משפחה גרעינית עומדת בפני עצמה וגם קשרי השכנות שפיצו לא מעט בשנים עברו על מרחק משפחתי נשחקים והופכים להיות קורקטיים במקרה הטוב.
כשהמציאות הכי כזו משברים בחיים האישיים הופכים לעיתים קשים מנשוא כשבני משפחה מוצאים עצמם ניצבים לבד מול שוקת שבורה בלי שיש להם אדם עליו יוכלו להישען בין אם אין בנמצא ובין אם החיים הפכו את את האופציה לבלתי ניתן למימוש. זה גם המצב של נועם אותו הכיר ג'רי בספר הקודם בסדרה ומתקשה להתמודד עם הקשיים במשפחתו כשהוא נאלץ להסתיר אותם מכל סובביו במשך שנים, גם כשהוא מאוד רוצה להתקרב לג'רי הוא מוצא שחוסר היכולת שלו לחלוק אתה את מה שקורה בביתו ולעמוד בהבטחות שנתן לה הופכים אותו למישהו לא אמין בעיניה ומרחיקים אותו ממי שדווקא היא לדעתו יכולה להיות האדם הקרוב אליו ביותר.
כשזה הרקע לספר הנוכחי נדמה שנועה רום הולכת צעד קדימה עם המסרים שהיא רוצה להעביר בספריה. לצד העיסוק באהבה ראשונה ושינויים שעוברים על בני נוער בגיל ההתבגרות באופן כללי ובייחוד בעת הנוכחי, היא מרחיבה את ההתבוננות שלה על חיי הגיבורות שלה ומעניקה לקוראים מבט על, כזה הממקם את הסיטואציות המוכרות להם מחיי היום יום ומתוארות בספריה, בהקשרים אנושיים רחבים יותר. הדמויות בספר הנוכחי שקועות כל אחת בעצמה, גם נועם המנסה להתמודד כילד עם צרות שמבוגרים רבים נרתעים מהם, מגלה שהאנשים הקרובים אליו ביותר שקועים כל אחד בעולמו שלו ומסרבים לתת לקשיי הסובבים אותם להפריע להם בהשגת המטרות שלהם.
נועה רום לא מנסה ליפות את המציאות, טבעם של אנשים מוצג כפי שהוא, גם אם לעיתים היא מצרפת לכך הסברים שמניחים את הדעת אך ברי שאצל קהל היעד המתבגר שלה שרובו חושב עדין בשחור ולבן, יתפסו כלא מספיקים. הסיטואציה המרכזית בספר הנוכחי מורכבת מדי עבור רוב בני הנוער כיום, אף כי היא לא ייחודית לדמות שבראה המחברת ובוודאי קיימת בחברה הישראלית בשינויים כאלו או אחרים בבתים מסוימים. הבחירה של רום להפנות מבט אל מה שלעיתים עלול להתפספס על ידי האנשים הקרובים ביותר לנוער חברים, בני משפחה ומבוגרים בבית הספר ומחוצה לו, מאפשרת לבני הנוער שיקראו את הספר להרחיב את המטען הרגשי שלהם ולהתבונן ולחפש בסביבה הקרובה להם אנשים שייתכן שלא למדו כיצד לחלוק את הבעיות שלהם ולהיעזר באפשריות הקיימות כדי לשנות את המצב לטובה.
הפתרון של רום לדילמה שעולה בספר הנוכחי אינו מושלם ולא בהכרח משתלב בטבעיות עם התמה שבנתה לכל אורכו, אך נדמה שהיא חייבת לעשות זאת משום גילו הצעיר יחסית של קהל היעד המתבגר שלה. כמו שכתבנו על הספר הראשון בסדרה, אנחנו חושבים שמדובר בספרים הפונים לבני נוער כיום ומדברים אליהם בגובה העיניים שלהם ודרך הדילמות המאפיינות הרלוונטיות לשנים הללו. מומלץ בחום לתלמידי חטיבות הביניים.
הביתה (חברות 3) מאת: נועה רום הוצאת כתר 2022 128 עמ'
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה