יום שני, 17 במאי 2021

רושם לך פתק / אברהם פסו

 


במציאות הנוכחית, אחרי האסון במירון ותחת מתקפת הטילים על ישראל, הקורונה מרגישה כמו משהו רחוק. מי יכול לזכור שרק לפני שנה, בתחילתה של מגפת הקורונה, אזרחי ישראל והעולם הרגישו שהחיים שלהם עוברים טלטלה שהפכה סדרי עולם מבחוץ ומבפנים. העולם כולו השתנה, ההתנהלות האנושית וכתוצאה מכך השפעותיה על בעלי החיים והסביבה והזמן הפנוי הרב של רוב בני האדם, הותיר להם זמן לבחן את חייהם, את סדרי העדיפויות שלהם, את הבחירות שעשו ואלו שירצו לעשות. אבל מיד לאחר מגפת הקורונה, רגע אחרי החיסונים והשחרור ממסכות באוויר הפתוח, התרחש האסון במירון שטלטל רבים, ועוד לפני שהייתה שהות לעכלו, נכנסו למערכה הנוכחית: "שומר החומות". והתזכורת החביבה של הספר מתקופה קשה ורבת תהפוכות, מרגישה פתאום כמו זיכרון רחוק.



"רושם לך פתק" של אברהם פסו הוא אסופה של פתקים שצייר האמן אברהם פסו במהלך הקורונה. כל פתק כזה מתכתב עם ההווי הישראלי ומשקף נקודת זמן אחת ברצף של מה שהרגיש לא פעם ככאוס כללי בלתי ניתן לשליטה. בהקדמה לספר כותב דורון פולק כמה מילים על גלגלו של מושג הפתק, מהם אני רוצה לצטט מספר משפטים שמתכתבים עם מהותו של הספר הנוכחי:

"המילה 'פתק' מתקשרת בדרך כלל לפיסת נייר קטנה שעליה כתוב משהו. במסורת היהודית ידוע היה הפתק, שהוזכר גם בשם 'קוויטל'. זהו פתק שעליו רשומים היו שמות אנשים יחד עם שמות אימותיהם ולרוב כללו גם בקשות ומשאלות...הפתקים הידועים ביותר ביהדות מתייחסים לאותן פיסות נייר עם ברכות ומשאלות שנהוג לדחוף בין אבני הכותל הקדוש בירושלים... הפתקים של פסו מתכתבים עם מושג ה'פתקא טבא' מהמסורת היהודית שנוהגים לומר לפני ה'הושענה רבה' - יום חיתום הדין..."



נדמה שהיוצר עצמו, אברהם פסו, לא חשב על כל ההקשרים היפים שמצא חברו דורן פולק (מחברת ההקדמה לספר), אך אין ספק שיצירתו אכן ממשיכה את השימוש שיש לפתקים בעידן הנוכחי, ובאלו שקדמו לו, כשהיא משמשת כלי לביטוי אישי, המפרש את המצב ומתכתב עם הסביבה במטרה להשפיע עליה.


(אברהם פסו – אורן שחור, 2012. שמן על בד, 600/150 ס"מ)

כבר 40 שנה שאברהם פסו הוא אמן יוצר, הוא מצייר, מפסל ומציג בתערוכות בארץ שנים רבות, היווצרותו של הספר הנוכחי דומה שהייתה מקרית, אסופה של פתקים ששרבט ופרסם בעמוד הפייסבוק שלו וזכו לפופולריות תורגמו לכדי יצירה המנסה לתפוס רגע בהיסטוריה הישראלית והעולמית. הספר הנוכחי הוא מזכרת חביבה מתקופה שללא ספק הטביעה את חותמה על נפשו של כל אזרח ישראלי, ובחירתו של האמן לשים דגש על ההיבטים המשעשעים דווקא הופכת את הספר ליצירה מעלת חיוך.


רושם לך פתק     מאת: אברהם פסו     גרפיקה ועימוד: אמרי זרטל ושרית רוזנברג     כנרת זמורה     2021     159 עמ'

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה