יום רביעי, 26 במאי 2021

הילד מהיער / הרלן קובן

 



לסופר הרלן קובן יש הרגל לחבר בין הספרים השונים שלו. הוא משתמש בדמות מרכזית, בדרך כלל, כדי ליצור רצף זמנים שמקל על הקורא לעקוב אחר הזמן החולף בעולם שהוא בורא בספריו. הספר הנוכחי חופף בזמנים, במידת מה, לספר אחר שכתב קובן, "הבריחה". הסטר קרימשטיין, עורכת הדין שייצגה את סיימון - איש ממעמד הביניים שנתפס מכה צעיר מוזנח ברחוב, מוצאת את עצמה מעורבת בספר הנוכחי בפרשת היעלמותה של נעמי, נערה צעירה שחיי בית הספר שלה רוויים בהשפלות. הבחירה שלה לתת במה לחיפושים אחרי הנערה עתידה לפתוח תיבת פנדורה של ממש, כזו שרק בסיום העלילה יתברר לקוראים, לעורכת הדין, ולדמויות הנוספות בסדרה, מה טיבה.

במרכז הספר הנוכחי ניצבת דמותו של מי שהתגלה יום אחד ביער הסמוך לעיירה קטנה וזכה לכינוי ויילד. הוא נמצא בגיל 8, שולט היטב ברזי השפה האנגלית, בכתיבה ובקריאה, אבל בלי שהוא יודע מה שמו, מי הם הוריו או צה הסיבה בגינה חי ביער. הוא ובנה של עורכת הדין הסטר קרימשטיין,  דיוויד, התחברו עוד בימים בהם שהה ויילד ביער. לאחר שהוחזר ויילד לחברה ונשלח למשפחה אומנת, דייויד והוא נותרו חברים טובים עד למותו של דיוויד. דיוויד הותיר אחרי אישה ובן, מת'יו. הנכד מת'יו,  הוא זה שמתקשר להסטר כדי לבקש שתפרסם בתכנית הטלוויזיה שלה את היעלמותה של חברתו לכיתה ומרגע זה הסטר נשאבת, ביחד עם ויילד, לעולמה של העיירה הקטנה. ויילד הוא זה שיחקור, ויחבר את הקצוות השונים בעלילה ויבין את החיבור בין כל הדמויות בספר והסטר תמצא את עצמה בתפקיד מפתח שאת השלכותיו תבין רק בדיעבד.

לא רק נעמי נעלמת אלא גם נער אחר מאותה כיתה, רק שלהיעלמות שלו יש הקשר רחב יותר, הנוגע לחייהם של הוריו שעברו מיצירות דוקומנטריות להפקת תכניות ראליטי ומחזיקים בביתם תיעוד רב שנים של דמויות רבות בעולם הבידור והפוליטיקה. אחת מהדמויות הללו נמצאת במרוץ לנשיאות ארצות הברית ואנשים רבים מאמינים כי התיעוד שמחזיקים הוריו של הנער עשוי, אם יתפרסם, לגרום לאותו פוליטיקאי לפרוש מהמרוץ לנשיאות.

בהדרגה, מתחברים אלו לאלו כל צירי העלילה ודמויות נוספות נכנסות אליה, באופן ההופך את הדמויות המרכזיות לעגולות. בסיום הספר משאיר קובן פתח לספר המשך שיתחקה אחריו שורשיו המסתוריים של ווילד, אשר האופן בו התעצבה אישיותו נותר תעלומה גם בעיניו.


נדמה ש"הילד מהיער", כמו יצירות רבות בשנים האחרונות, חב את הבסיס לקיומו לעלייתו של דונלד טראמפ לשלטון. היבחרו של דונלד טראמפ לנשיא ארצות הברת טלטלה אזרחים רבים במדינה הענקית הזאת. האדם, הרקע שלו והיותו הפתעת הבחירות עבור רבים, ערערו את האמונה שהייתה לרבים כי למרות השינויים המואצים שהביא אתו העידן המודרני, יש דברים שתמיד יישארו יציבים.

טראמפ והנורמות שהביא אתו לתפקיד הכי חשוב בארצות הברית (ואולי בעולם המערבי כולו), גרמו לרבים לבחון מחדש את הרכבה של אוכלוסיית ארצות הברית ואת הפער בין הייצוג התקשורתי של ההמון למציאות. העובדה שאדם כמו טראמפ, אשר נשא על גבו שק שרצים ענקי שלא טרח להסתיר, יכול להיבחר לתפקיד החשוב ביותר במדינה ולעשות בו כבשלו, קראה תיגר על חוזקה של הדמוקרטיה האמריקאית ועל טיבה של מערכת האיזונים והבלמים שלה, אשר נכון לרגע זה, שרדה אותה.

את תוצאות הטלטלה שאחזה ברבים ניתן לראות בימים אלו ביצירות תרבותיות שונות בטלוויזיה, בקולנוע ובספרות (כמו גם במחקרים הבוחנים את הנושא מנקודות מבט שונות). קובן אינו יוצר העתק של טראמפ בספרו הנוכחי, אך בוחר לבדוק את האופן בו אנשים עושים שימוש בתקשורת ההמונים כדי שתשרת את הנרטיב שלהם. פרק 31 בספר הנוכחי של קובן, מוקדש רובו ככולו לדרך בה ניתן להשתמש בתקשורת ההמונים וברשתות החברתיות, כדי שתעביר את המסר הרצוי, בעזרת ניצול בורות, שיסוי, רתימת אידיאולוגיות סותרות ועוד. גם אם אינכם נמנים עם אוהדיו של קובן, נדמה שאת הפרק הזה כולם צריכים לקרוא, ולו כדי להתוודע לעובדה שהשיטה הזו מיושמת כבר שנים בקרב פוליטיקאים (ואנשים אחרים) בארצות הברית ובמדינות שונות, ביניהן ישראל.

קצרה היריעה מלצטט מן העמודים שהקדיש קובן לנושא, בו עסק הטקטיקה של המועמד לנשיאות להתמודדות עם גילויים אפשריים שונים לגבי עברו, טקטיקה שמפתיעה אפילו את יועצי התקשורת שלו (שאינם יודעים מה עשוי להתפרסם).הייתי רוצה להאמין כי ההבנה כי התופעה רחבה מכפי שרבים משערים לעצמם, יכולה בתורה לגרום לרבים להטיל ספק במידע המסופק להם בתקשורת הממוסדת וברשתות החברתיות, על מנת לקבל החלטות מבוססות מציאות שיכולות להיטיב עם הפרט והחברה.


כל אוהבי קובן ייהנו גם מהספר הנוכחי, פרט להם, הספר הנוכחי ידבר גם למי שאינם בהכרח נמנים על אוהדיו של קובן אך מגלים עניין בהשפעותיה של תקשורת ההמונים על קבלתה החלטות. אני ממליצה עליו בחום.


* להתרשמות אישית, הפרק הראשון זמין לקריאה בתחתית הפוסט.


הילד מהיער     מאת: הרלן קובן    מאנגלית: שאול לוין     הוצאת כנרת זמורה דביר     2021    368 עמ'


מתוך העיתון "נוֹרת' ג'רזי גאזט"


18 באפריל, 1986


"ילד פרא" נטוש התגלה ביער

תעלומת ענק סביב גילויו של "מוגלי אמיתי"

וֶסטוויל, ניו ג'רזי — זהו ללא ספק אחד המקרים המוזרים ביותר בעת האחרונה: ילד פרוע, שגילו המוערך שש עד שמונה, נמצא חי לבדו ביער הלאומי הר רַמאפּוֹ סמוך לפרוור וסטוויל. ומה שמוזר עוד יותר — לרשויות אין מושג מי הילד או כמה זמן הוא נמצא שם.


"הוא כמו מוגלי בסרט 'ספר הג'ונגל'," אמר אורן קַרמייקל ממשטרת וסטוויל.


הילד — שמבין ומדבר אנגלית אבל אינו יודע מה שמו — אותר לראשונה בידי דוֹן ולֶזלי כץ, מטיילים מקליפטון, ניו ג'רזי. "אספנו את הדברים אחרי הפיקניק ושמענו רשרוש ביער," אמר מר כץ. "בהתחלה פחדתי שזה דוב, אבל אז ראינו אותו רץ, ברור מאוד."


כעבור שלוש שעות מצאו פקחי הפארק ושוטרי התחנה המקומית את הילד במחנה מאולתר, רזה ולבוש בלויי סחבות. "לעת עתה איננו יודעים כמה זמן הוא כבר נמצא ביער הלאומי או איך הוא הגיע הנה," אמר מפקד משטרת הפארקים הלאומיים של ניו ג'רזי, טוני אוֹריגֶמה. "הוא לא זוכר הורים או אף דמות מבוגרת אחרת. אנחנו בודקים כעת עם רשויות אכיפת החוק, אבל עד כה לא איתרנו שום ילד נעדר בגיל הזה שעונה על התיאור."


במהלך השנה האחרונה דיווחו מטיילים באזור הר רמאפּו כי ראו "ילד פרא" או "טרזן קטן" שתואם שתואם את תיאור הילד שנמצא, אבל רוב האנשים פטרו את התצפיות כאגדה אורבנית.


לדברי ג'יימס מיניון, מטייל ממוריסטאוּן, ניו ג'רזי, "זה כאילו מישהי פשוט ילדה אותו והשאירה אותו ביער."


"זה סיפור ההישרדות המוזר ביותר שנתקלנו בו מימינו," אמר המפקד אוריגמה. "איננו יודעים אם הילד נמצא כאן ימים, שבועות, חודשים, או מי יודע, אפילו שנים."


אם יש ברשותו של מישהו מידע על הילד, הוא מתבקש ליצור קשר עם משטרת וסטוויל.


"מישהו מוכרח לדעת משהו," אמר קרמייקל. "הילד לא צץ ביער באורח קסם."


פרק 1



23 באפריל, 2020


איך היא שורדת?


איך היא מצליחה לעמוד בעינוי הזה מדי יום ביומו?


יום אחר יום. שבוע אחר שבוע. שנה אחר שנה.


היא יושבת באולם ההתכנסות בבית הספר, עיניה נעוצות בחלל, לא רואות, לא ממצמצות. פניה אבן, מסֵכה. היא לא מסתכלת שמאלה או ימינה. היא לא זזה כלל.


היא פשוט בוהה ישר לפנים.


היא מוקפת בבני כיתתה, כולל מת'יו, אבל היא לא רואה אף אחד מהם. היא גם לא מדברת עם אף אחד מהם, אבל זה לא מונע מהם לדבר אליה. הבנים — ריאן, קְראש (כן, זה שמו האמיתי), טרֶבוֹר, קַרטֶר — קוראים לה שוב ושוב בשמות, לוחשים לה דברים איומים בקולות צורמים, לועגים לה, צוחקים בבוז. הם זורקים עליה דברים. אטבי נייר. גומיות. צולפים נזלת מהאף. הם שמים פיסות נייר קטנות בפה, מרטיבים אותן לכדורים קטנים ומעיפים עליה בכל מיני דרכים.


כשהנייר נדבק לשערה, הם צוחקים עוד יותר.


הילדה — שמה נעמי — לא זזה. היא לא מנסה לשלוף את כדורי הנייר מהשיער. היא פשוט בוהה ישר לפנים. העיניים שלה יבשות. מת'יו זוכר ימים, לפני שנתיים־שלוש, שבהם העיניים שלה היו מתלחלחות בזמן ההקנטות היומיות הבלתי פוסקות.


אבל לא עוד.


מת'יו מסתכל. הוא לא עושה דבר.


המורים, שחושיהם כבר קהו, בקושי מבחינים במתרחש. מורה אחת קוראת בלאוּת, "או־קיי, קראש, זה מספיק," אבל קראש לא מתייחס לאזהרה, וגם לא אף אחד אחר.


נעמי, מצדה, פשוט סופגת את זה.


מת'יו צריך לעשות משהו כדי לעצור את מעשי הבריונות. אבל הוא לא עושה. כבר לא. פעם הוא ניסה.


זה לא נגמר טוב.


הוא ניסה להיזכר מתי הכול התחיל להשתבש עם נעמי. ביסודי היא היתה ילדה שמחה. תמיד חייכה, זה מה שזכר. כן, היא לבשה בגדים מיד־שנייה ולא חפפה מספיק את השיער. היו ילדים שקצת צחקו עליה בגלל זה. אבל זה היה בסדר עד אותו היום שהיא הרגישה רע מאוד והקיאה בשיעור של גברת ווֹלש, בכיתה ד'. הקיא ניתז מרצפת הלינוליאום, הגושישים החומים הרטובים עפו על קים רוֹג'רס וטיילור ראסל, הריח היה כל כך נורא, כל כך מסריח, שגברת וולש נאלצה לפַנות את הכיתה מכל הילדים, מת'יו היה אחד מהם, שלחה אותם החוצה למגרש ההקפות כשהם סותמים את האף וצועקים איכס.


ומאותו יום שום דבר עם נעמי כבר לא היה אותו הדבר.


מת'יו תמיד תהה מה קרה אז. האם היא לא הרגישה טוב בבוקר? האם אבא שלה — אמא שלה כבר היתה מחוץ לתמונה אז — הכריח אותה ללכת לבית הספר? אילו נעמי פשוט נשארה בבית באותו יום, האם הכול היה מתפתח אחרת מבחינתה? האם ההקאה היתה מין רגע מעצב כזה שמשנה את כל מהלך העניינים, או שמא היה זה בלתי נמנע שתמצא את עצמה בנתיב האפל, הקשה, המייסר הזה?


עוד כדור רוק נדבק לשערה. עוד שמות. עוד הקנטות אכזריות.


נעמי יושבת שם ומחכה שזה ייגמר.


ייגמר לעת עתה, לפחות. להיום אולי. ברור לה שזה לא ייגמר לתמיד. לא היום. לא מחר. העינוי אף פעם לא נפסק ליותר מדי זמן. הוא מלווה אותה בקביעות.


איך היא שורדת?


יש ימים, כמו היום, שמת'יו באמת שם לב ורוצה לעשות משהו.


בדרך כלל הוא לא שם לב. מעשי הבריונות מתרחשים גם אז, כמובן, אבל הם שכיחים כל כך, שגורים כל כך, שהם נעשים לרעש רקע. מת'יו למד אמת איומה: אתה מפתח חסינות נגד אכזריות. היא הופכת לנורמה. אתה משלים איתה. אתה ממשיך הלאה.


האם גם נעמי פשוט השלימה איתה? האם גם היא חסינה כלפיה?


מת'יו לא יודע. אבל היא שם, יום־יום, יושבת בשורה האחרונה בכיתה, בשורה הראשונה באולם, בשולחן הפינתי לבד לגמרי בקפטריה.


עד שיום אחד — שבוע אחרי ההתכנסות הזאת — היא איננה.


יום אחד נעמי נעלמת.


ומת'יו צריך לדעת למה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה