יום חמישי, 18 במרץ 2021

מי הרס את הקרקס? / נויה שגיב

 

                                                                                                                                                                        כמגוון יחסי האחים כך מגוון התיאוריות הפסיכולוגיות שמנסה להסביר אותן ולתת כלים להורים ובני משפחה אחרים, כדי להתמודד עם הקשיים שצצים בבית. 



עומר וגיא הם שני אחים. שניהם הולכים לגן הילדים, שניהם חוזרים לאותו בית וישנים באותו חדר. אבל לא תמיד הם משחקים ביחד. למשל כשעומר, הגדול, מחליט לבנות לו קרקס באמצע החדר ולהתלהב בקול מן המופעים שעולים שם, קוסם, לוליינים, להטוטנים... כל כך הרבה דברים נפלאים קורים שם אבל לגיא הוא לא מרשה להיכנס. עומר אומר לגיא שהוא יהרוס הכול, וזה באמת קורה. לא בכוונה. כשעומר הולך לחברה אחרי הגן וגיא משחק בכדור בבית, בחדר, ישר לתוך הקרקס שעומר בנה ומיד קורס.

עוד לפני שלגיא יש זמן לעכל מה שקרה, עומר נכנס לחדר ומגלה את הקרקס שקרס. גיא שחושש מהתגובה שלו מתחבא, אבל אז הוא רואה שעומר בוכה. עומר עצוב שכל מה שבנה נהרס, שהליצן הלך לאיבוד.. כשגיא מתקרב לעומר בדאגה, עומר בוחר לכעוס ולהתפרץ. גיא משיב לעומר שהוא יכול לעזור ולתקן, ועומר שהוא אח גדול ושומר מחליט שיעשו הכול ביחד כדי שגיא לא יפצע כשהוא מנסה לעזור....



אנחנו אף פעם לא בטוחים מה הופך ספר ילדים אחד ללהיט בטוח, ומה מותיר אחר מיותם בצד. אין נוסחת קסם, דברים שעובדים בספר מסוים צורמים מאוד באחר, ולהיפך. בספר הנוכחי כל החלקים מתחברים ביחד בדיוק בתמהיל הנכון ויוצרים חוויה של טקסט קולח, איורים צבעוניים ושובי עין ומסר מעט דידקטי, שבכל זאת מתחבר לכל כך הרבה סיפורים שכל הילדים (והוריהם) מכירים מהבית, שאפשר לסלוח לו.

נויה שגיב משלבת בספר הנוכחי דברים שיש בכל בית: יחסי כוחות בין אחים. אח קטן שרוצה את קרבת האח הבכור. כוח הדמיון העצום שיש לילדים ובעזרתו יכול כל פריט בסביבה שלהם להפוך לבעל כוח מיוחד שמשנה את המציאות במידה מספקת. האומדן החלקי של הילדים אודות השלכות המעשים שלהם על המציאות, ואחד ההיבטים שמבוגרים רבים היו רוצים לאמץ: היכולת של ילדים לעבד אירועים רגשיים במהירות ולהמשיך הלאה למקום חדש, עם תובנה שייקחו אתם הלאה.



על איורי הספר הופקד שחר קובר, מרצה ומאייר בינלאומי שאנו מכירים מספרי ילדים רבים ואהובים (איך ילד גדל?, חנות המילים של נועם, רכבת טסה על פסים ועוד). יש לשחר קובר טביעת אצבע ייחודים שהילדים (וההורים) מזהים בספרים שונים. אצלנו אוהבים את הבחירה המדויקת בעוצמת הצבעים, את הבעות הפנים הברורות והבהירות, את היחס הפרטני לכך פרט ופרט בציור, כזה שמסייע לעין להתמקד בסיפור גם אם עדיין לא כל כך מבינים את המילים לבד...

הטקסט נכתב בשפה פשוטה אך לא מתיילדת וחרוזיו מתגלגלים על הלשון. חוויה שהיא נעימה וטבעית וכזו שאנחנו אישית לא נתקלים בה באופן בהיר כזה בספרי ילדים אחרים. נכון שהעמוד האחרון של הספר שמכיל הפכים והילדים נהנים לנחש אותם כבר בקריאה הראשונה, עשוי באופן מעט מאולץ ודידקטי אבל האופן החוויתי שבו הוא נכתב מתחבר לדרך המקסימה של שגיב ליצור ספר ילדים כייפי ומענג שרוצה לעודד אחים שגרים באותו בית ביחד, ללמוד להתגבר גם על מריבות שלפחות מבחינתם צודקות וראויות.


"מי הרס את הקרקס" הוא ספר ילדים מקסים וקלח בחרוזים שמתגלגלים על הלשון בטבעיות כבר בקריאה הראשונה, והוא מתאים מאוד לילדי הגן הבוגרים על אף שלדעתנו גם אחיהם הבוגרים יותר בכיתות א' ו-ב' ייהנו ממנו לא פחות. אנחנו אוהבנו וממליצים בחום.


מי הרס את הקרקס?     מאת: נויה שגב     איורים: שחר קובר     הוצאת כנרת     2021     לא ממוספר

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה