כשפונים לילדים, במיוחד לילדים צעירים, יש לאיורים המלווים את הספר תפקיד משמעותי. הם מאותתים לנמען הצעיר להסתכל, מרמזים לו מה הוא עתיד לפגוש ומשקפים לו את המתרחש באופן בלתי אמצעי. מילים, בעיקר בגילאים צעירים, נועדו בעיקר בשביל ההורים. בשביל שההורים יוכלו להתמקד במה שהם רגילים, בתיאורים מנוסחים היטב של תהליכים שמצדיקים יצירת ספר. וכשמאיירים יוצרים ספר שהוא כולו חוויה ויזואלית מהפנטת, נדמה שגם הורם עוצרים רגע ושוקעים לתוך העולם המאויר הנפרש בפניהם, חווים משהו מהאופן בו ילדיהם מסתכלים על ספרים.
שירה ברוך מלכה, מאיירת הספר הנוכחי, מצליחה ליצור חוויה קסומה בצבעים רכים ולחבר ילדים רבים למסע אותו מבקש הספר הנוכחי לקחת אותם אליו: המסע לשלווה. בבית שלנו אנחנו אנשים של מילים. גם כשמדובר בספרי ילדים, המבוגרים שבנינו מרגישים את החיבור בראש ובראשונה לטקסט, ורק לאחר מכן נפנים לבחון את האיורים המלווים אותו לעומק. משהו בספר הנוכחי עבד מעט אחרת, האיורים הנפלאים של ברוך מלכה סחפו גם את המבוגרים למסע בתוך עולם בו למילים יש תפקיד שולי, ממש כמו המסע אליו מבקש מחבר הספר, שחף ארז, לקחת ילדים המוצאים עצמכם לכודים בתוך רגש שלילי כלשהו ומתקשים לצאת ממנו. הז'רגון הנוכחי מכנה את המטרת מסע הזה "מיינדפולנס", אבל נדמה שהתוצאה המיוחלת והקשיים בדרך אליה, איפיינו ילדים (ומבוגרים) לכל אורך ההיסטוריה האנושית.
הספר הזה מצריך משהו בסיסי כדי לאפשר לילדים למצוא את השקט הפנימי שלהם, הכוונה הורית. הוא מבקש לעשות שימוש בקשר מיטבי בין הורה לילד, על מנת לבנות ביחד כלי שיחבר אותם אלו לאלו ויסייע להם למצוא עוגנים גם ברגעים סוערים. שחף ארז הוא פסיכולוג קליני המשתמש בכלי המיינדפולנס בטיפול שלו, הוא נעזר בפסיכולוגית קלינית אחרת בהיכרות עם הכלי הזה. באחרית הספר, בפניה אל ההורים, הוא מספר כי המיינדפולנס הוא דרך להתמקד ברגע הנוכחי בלבד, להתנתק מכל מחשבה, רגש או חוויה קודמת, ולהיות בתוך מקום אחד.
את הטקסט, המודפס בפונט גדול ומנוקד, ערכה אשפית השפה העברית, הגב' עטרה אופק, באופן המנגיש אותו לקהל היעד: ילדי הגן. הוא פונה אליהם בגוף ראשון, בגובה העיניים, מבקש מהם להיזכר ברגעים בהם היו זקוקים למפלט, למקום בטוח, לרגיעה ומציע להם דרך שיוכלו להיזכר ולהשתמש בה באותם רגעים או, בשלב הראשון לפחות, לתרגל אותה עם הוריהם או עם מבוגר אחראי. זה מתחיל בהקשבה לנשימות, משם ממריא עם הדמיון, ממקד את המחשבה בחוויה אחרת, רחוקה ומרגיעה, וכל הזמן מזכיר להתרכז בנשימה, פורט לפרוטות את התהליך הטבעי ומבקש להמשיך ולהפליג עם הדמיון ואז, מתחבר אל עולם הרגש והחוויה של הילד.
ברגע הזה, המסע מבקש להעניק לילד כלים שימושיים להתמודדות במצבים של רגשות שליליים עזים מכל הסוגים, כלים שעושים שימוש במה שנמצא מחוץ לחוויה הרגשית כדי לצאת ממנה. ולנשום בצורה מודעת אל תוך חוויה דמיונית מרגיעה.
ברור לנו שילדים שלא מורגלים בתרגול המיינדפולנס, עלולים להתקשות בתחילה להתחבר לתהליך והעבודה עם הספר תדרוש הכוונה והסברים מדורגים. אבל כמו למחבר הספר, גם לנו אין ספק כי הכלי שהוא מציע שימושי מאוד לילדי העידן הנוכחי ויכול לסייע לילדים להתמודד עם מה שמקשה עליהם היום בעזרת כלי שישרת אותם היטב גם בהמשך החיים שלהם.
בימים הללו כשהארץ בוערת, לאחר שנה לא פשוטה, אנחנו מאמינים כי הספר הנוכחי מציע כלי חשוב וראוי שילדים יכירו כבר מגיל קטן, כך יוכלו לעשות בו שימוש מול חוויות אישיות וקולקטיביות היוצרות קשיים רגשיים וטרדות נפשיות. אנחנו ממליצים עליו בחום.
ממש עכשיו מאת: שחף ארז איורים: שירה ברוך מלכא אגם הוצאה לאור 2021 ללא ממוספר (כולל פניה של המחבר להורים בסוף הספר)
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה